perjantai 7. joulukuuta 2012

Chilikastike omasta sadosta vol. 3

Joulukuu ja talviset pitopöydät. Kinkku kaipaa parhaita puoliaan korostavaa seuraa, joten mikä sen kanssa sopisi paremmin kuin orange haboista valmistettu maustekastike, Ruosteinen teuraskoukku. Ja jos kinkku haluaa kiikkua kivuliaammin, tänä pikkujouluna valikoimassa on myös Sahalaitainen.

Ruosteinen teuraskoukku

1 dl pieniä orange habaneroja (n. 50 kpl)
1 sipuli
7 valkosipulin kynttä
5,5 dl vettä
0,5 dl omenaviinietikkaa

3 rkl hunajaa
1,5 rkl currya
2 rkl kurkumaa
1 rkl paprikaa
0,5 dl sinappijauhoa
1,5 rkl suolaa


Sahalaitainen 

edellisten lisäksi:
2 kuivattua cayennea
1 naga morich
1 rkl chilijauhetta
1,5 rkl tomaattikastiketta

Pilko kasvikset, lisää nesteet ja laita kiehumaan pehmeäksi. Pilko mahdollisimman pieniksi ja käytä haarukkaa varsinkin valkosipuliin. Survo sauvasekoittimella soseeksi.

Mausta mausteilla, anna porista keskilämmöllä ja maistele. Sahalaitaisen lisämausteet on lisätty kun Ruosteinen on ensin pullotettu.

Maku on kovin erilainen kun yleensä chilikastikkeissa. Väriltään tumman keltainen kastike maistuu hieman sinappimaiselta, hieman valkosipuliselta, mutta kurkuman ja chilien ansiosta maussa on paljon myös hedelmäisyyttä.

Ruosteinen teurastusväline on tulisuusasteelta kohtalaisen mieto, mutta yhdessä sinappijauhon väkevyyden kanssa habanero puskee sopivasti esiin. Sahalaitainen taas potkaisee tukevammin ja sinapit jäävät taka-alalle.

Sinappijauhoa voi laittaa vähemmänkin, ja kurkumaa ja currya enemmän jos makua haluaa säätää hedelmäisempään. Myös juustokumina voisi sopia passelisti tähän soosiin. Lisäksi joulupöytämaistä jauhomaisuutta voi vähentää käyttämällä jauheiden sijasta uutteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mieti nyt vielä kerran kun vielä ehdit.

Tsek this out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...