torstai 14. maaliskuuta 2013

Bonchien kasvatus - ohjemuistiohärpäke

Bonchien eli Bonsai-chilien kasvatus on luonnollinen jatkumo, jos et viitsi heittää hyvin palvelleita chilipuskiasi roskiin loppusyksystä, etkä myöskään halua suuria puskia sisälle heilumaan ja roskaamaan.

Itsellä bonchien kasvatus alkoi viime syksynä, kun Nagat ja Habanero Oranget kävivät liian rakkaiksi. Cayennet heitin ilolla parvekkeen kaiteen yli. Ja tässä tulee ohje hommaan, pienine päiväkirjakommentteineen.

1) Valitse boncheiksi tukevavartisimmat ja parhaiten kasvaneet yksilöt valitsemasi lajikkeen joukosta.

2) Katkaise surutta varsi noin 12-20 cm pitkäksi oman maun mukaan.

Bonchien alkuja reilun kk:n päästä katkaisusta

3) Nosta yksilö juurineen ruukustaan ja leikkaa saksilla reippaasti juuristoa, niin että juuret sopivat multineen valitsemaasi pieneen ruukkuun. Voit leikata reippaasti juuriston jopa viidesosaan alkuperäisestä. Varo vahingoittamasta liikaa varsinkin juurien "päävarsia". Huomioi kuitenkin, että jätät omaan tarpeeseesi tarpeeksi pitkiä juuria, jotta kasvi pysyy pystyssä mullassa. Tämä on tärkeää esim, jos aiot istuttaa kasvin kiven päälle. Juuret on yllettävä multaan tarpeeksi.

4) Puhdista juuristosta mullat pois pensselillä tai hammasharjalla. Lopuksi voit myös pestä loput mullat pois vedellä, jotta juuret tulevat paremmin esiin. 

Ennen huuhtelua ja sen jälkeen

- Omat kuvissakin esiintyvät Nagat ovat henganneet talven yli pienessä muoviboksissa, ennenkuin pääsivät nyt keväällä lopulliseen astiaansa. Siksi tein juurten harjaamisen ja muun viimeistelyn vasta nyt jo kasvaneelle bonchille.

5) Istuta kasvi valitsemaasi pieneen ruukkuun. Pohjalle reilusti soraa, ja myös mullan sekaan tuomaan ilmavuutta, salaojittamaan ja estämään homehtumista. Mullaksi sopii hyvin samanlaiset mullat kuin normaalissakin chilin kasvatuksessa.
- Itse suosin leveitä ja aika matalia ruukkuja, johon juuret saa komeasti näkyviin. Erikoisten savisten ohella myös lasiset ovat siistejä.


6) Muotoile juuria haluamallasi tavalla, kun istutat kasvin ruukkuun. Voit esim. istuttaa kasvin isolle kivelle tai pujotella pienempiä kiviä juurien väliin. Kannattaa kuitenkin tsekata, että juurien päät ovat mullassa joka puolelta ravinteiden saannin takia ja jotta kasvi pysyisi paikallaan.
- Kotoa ei löytynyt näin talviaikaan sopivaa kiveä, joten istutin kasvin vitamiinipurkin päälle. Ainakin lannoitteet on kohdillaan, höhö. Chilien kasvaessa taimena voisi muuten taivutella varttakin vaikka minkälaiseen vinkeään suuntaan keppien ja rautalangan avulla. Hmm, saatan toteuttaa tämän Bolivianien kanssa tänä vuonna. Lisäksi noitten Nagojenkin juuria voisi vielä saksia ja muotoilla vaikka kuinka. Ainakin harventaa tuota pienempää juuristoa.

Omsnoms, C-vitskua

7) Kastele kasvia säännöllisesti ja muista myös lannoittaa. Bonchia ei ole tarkoitus näännyttää, päinvastoin. Tsekkaile normaalisti ikkunalaudan tms kasvupaikan lämpötilaa ja varjoisuutta, jotta olot ovat optimit.

8) Leikkaa puskaa haluamaasi muotoon. Tästä lisää myöhemmin, jahka Naga-bonchit pääsevät tähän ikään.
- Leikkelin kasveja jo viime syksynä, kun lähtivät hurjaan kasvuun istuttamisen jälkeen, mutta eivät tykänneet siitä yhtään. Ei varsinkaan Habanero Oranget. Kohta voisi leikkailla Nagoja uudestaan, mutta mitenkähän sitä raaskii kun nuppujakin alkaa jo ilmestymään. (14.3.)

9) Koristele kasvia ja multaa. Sammal, kivet sun muut härpäkkeet toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mieti nyt vielä kerran kun vielä ehdit.

Tsek this out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...