maanantai 21. tammikuuta 2013

Chilipäiväkirja 2013: 21 lajikkeen kasvatus

Kuten jo aiemmissa bloggauksissa on tullut mainittuakin, tämän kauden chilin kasvatus alkoi syksyllä bonchai-harrastuksen aloituksella. Varsinainen uusien kasvien viljely alkoi kuitenkin tammikuun puolessa välissä. Idättämisen yhteydessä kirjoitin puhtaaksi tiiviin pikaohjeen perustiedoista chiliä kasvattaessa. Tässä päiväkirjassa kerron vähän syvemmin omista tavoistani ja nikseistäni. Teksti päivittyy sitä mukaa, kun kehitystä tapahtuu.

Kasvamassa:
Aji Finlandia, Aji Cristal, Aji Fantasy, Lemon Drop, Orange Flame, Rawit, Orange Habanero, Naga Morich & Jolokia, Cayenne, Turbo Pube Red & Orange ja African Bird's Eye eli Piri piri, Boliwian Rainbow, Trinidad Morouga Scorpion, Limon, Aji Verde, Aci Siuri, Fatalii, 7 Pot ja "Yllätyslajike". Mukana "isoveljinä" on viimevuotisista Naga Moricheista ja Habanero Orangeista tehtyjä boncheja.

Tätä sitruunaista namia odottelen eniten :P

IDÄTTÄMINEN

Koko homma alkoi siis siementen kuivattamisella tuoreista chileistä, jotka ostin pääasiassa Tampereen Chilifesteiltä.  

TAMMIKUU - 13.1. 
13 eri lajikkeen siemenet pääsivät multaan, jonka valitseminen oli hieman hankalampaa kuin viime vuonna, sillä Kodin Terrassa ei talvisin multavalikoima ole läheskään yhtä hyvä kuin kesällä.

Kastelukikka
Istutin siemenet niin, että yksinkertaisesti ripottelin pitkään ikkunalautaruukkuun siemenet tasaisin 3cm välein. Yhteen ruukkuun meni noin neljää eri lajiketta. Lajikkeiden rajat merkitsin grillitikuilla, joihin oli helppo laittaa laput. Lopuksi ripottelin siementen päälle noin 5 mm turvepitoista kylvö- ja taimimultaa. Tämä nopeampi tapa on ehkä siitä huonompi kuin perinteinen kynällä kuopan painaminen siemenille, että varomattomasti kastellessa siemenet voivat nousta pintaan.

Siksi pintamullan kastelun suoritankin kuvassa olevalla lähes ilmaisella patentilla. Pakastepussi, jossa yhdessä kulmassa painettu haarukalla reikiä. Vettä ei kannata laittaa pussiin kerralla liikaa, jottei sitä paineella ruiskutu minne sattuu. Kuvassa ei näy kuinka hyvin tasaisesti kastelu onnistuu. Kunnes itäminen alkaa, kastelen vähän kerrallaan, noin kerran 2-3 päivässä. Välillä pitää tunnustella multaa sormella syvemmältäkin.

Lämpötila pysyy koko ajan noin 23 asteessa. Ei ehkä ihan optimilämpö, mutta kyllä se itää hitaamminkin. 2-3 viikossa odottelen suurimman osan itävän. Ikkunan vieressä ruukut saavat myös aurinkoa vähäsen. Tässä hyödyllinen tietopaketti mm. lämpötilan vaikutuksesta idättämisessä.

22.1.
Ensimmäiset idut puskevat läpi mullan! Kolme kappaletta, mitäpä muutakaan lajiketta kuin Suomen oloihin muokattua Aji Finlandia, puhkaisevat lähtöviivan ensimmäisinä. Yön jälkeen pinnalle on noussut pari Aji Finlandia lisää.

24.1.
Toisessa aallossa multaan meni myös Bolivian Rainbow. Cayenne sekä Ajit Cristal ja Fantasy poppaavat pintaan ja lähtevät hurjaan kasvuun saman tien.

27.1.
Vajaan viikon kuluessa ensimmäisistä itävät myös Turbo Pube Red ja yksi Lemon Drop.

HELMIKUU

Aloin käyttämään jääkaapin päällä olevaa kaappia nopeuttamaan Lemon Dropin ja Boliwian Rainbowin itämistä. Siellä lämpötila liikkuu välillä 25-29 ºC, eli optimiolosuhteet löytyy sieltä. Kikka kannatti, sillä vajaassa viikossa molemmista puski reilu 10 itua pinnalle. Boliwian saa olla lämpöisemmässä vielä hetken, mutta kaappitilanpuutteen takia vaihdoin Lemon Dropin laatikon Orange Flamen laatikkoon. Turbo Pubet Red ja Orange ovat lähteneet myös hyvään kasvuun, Orange tosin kunnolla vasta jääkaapin päällä käynnin jälkeen.

7.2.
Nyyh, jälleen yksi bonchi on kuukahtanut, ja taas Orange Habanero. Tilanpuutteen takia jälleen osa joutuu olemaan ikkunalla, jossa hieman vetää. Molemmat kuolleet OH:t ovat olleet tällä vetävällä ikkunalla.

Jos kuolemaa, niin aina syntyy myös uutta elämää. Orange Flamet lähtivät itämään oltuaan jääkaapin päällä noin neljä päivää.

Viimeisestä, "luuseriboksista" alkoivat itämään Rawit, Orange Habanero ja Nagat päästyään reiluksi viikoksi jääkaapin päälle. Hieno homma! Ainoastaan Piri piri ei idä ollenkaan. Se johtunee siitä että kaupan kuivatetuista chileistä poistetut siemenet ovat kärsinneet kuivatusprosessissa, jossa lienee käytetty jonkinlaista lämpökäsittelyä.

21.2.
Pientä siemenkirjeenvaihtoa harrastettu Chilifoorumin käyttäjien kesken. Tänään torstaina mullan syleilyyn sukelsivat Trinidad Moruga Scorpion, Limon, Aji Verde ja Aci Siuri. Hieman eksoottisempaa ja hikoiluttavampaa kamaa siis. Limon ja Aci Siuri vaikuttivat erittäin mielenkiintoisilta, L. sitruunaiselta herkulta ja A. erittäin eksoottiselta. Moruga taas on enemmänkin aseteollisuuden raaka-aine. Ja ruukut tietysti suoraan jääkaapin päälle muhimaan.

8 Limonia näkyvissä!
25.2.
Limonit (C.chinense) itivät huikean nopeasti, neljässä päivässä! Lämpö tekee siis tehtävänsä.

27.2.
Tänään multaan pääsevät viimeiset siemenkirjeistä mukaan hypänneet osallistujat: Fatalii, 7Pod ja "Yllätyslajike". Saas nähdä mitä paprikaa siitä alkaa muodostumaan. 21.2. starttiviivan ylittäneistä muissa ei ole vielä elonmerkkejä, Limon itää kuin hullu. Aji Verde ja Aci Siuri ovat munakennossa, joten niiden kosteutta on tarkkailtava hieman useammin.

MAALISKUU

1.3.
Morouga Scorpionit ovat kaikki itäneet noin 8 päivässä. Loistavaa, nyt siis varmistui (ainakin askeleen verran varmemmaksi) että syksyllä saa hikoilla oikein tosissaan.

3.3.
Myös pari Aji Verdeä on itänyt munakennossa. Viikonlopun reissun takia laitoin munakennon päälle kelmun, jotta pysyisivät kosteampina, mutta perhana meni homehtumaan. Pakkohan se munakenno oli sitten ottaa erilleen jääkaapin päältä suihkun lattialle. Aji Verdellä ei niin väliä, mutta tuon eksoottisemman Aci Siurin haluaisin kyllä ehdottomasti itävän. Ja jottei näiden alkutaival olisi turhan helppo, pääsivät ne kuivumaankin ja Verdet kuukahtamaan pahasti kun olin kelmun ottanut pois. "Yllätyslajike" itää pari päivää Verden jälkeen.

Vasemmalta tilanne klo 16 - klo 17 - klo 18. (Aji Verde)
7.3.
Fatalii on vihdoinkin alkanut itää. Päivällä isolla limsapullolla kikkaillessa tuli sitten katkaistua kaksi Morougaa, ja pari päivää myöhemmin ruukkuja nostellessa yksi lisää. Nyt tuota kahden miltsin scovillen paprikaa on enää neljä taimea elossa. Tarkkuutta, tsiisös!

KOULINTA

13.3.
Noin puolet chileistä kaipaa harvennusta kipeästi. Suurin osa näistä on eri Aji:ja, Lemon Droppeja tms, joita laitoin ensimmäisessä erässä itämään. Bolivian on lisäksi koulintavalmis ja vaihtanut jo siististi varren väriään violetiksi. Ainoastaan Nagat ja muut tulisemmat eivät ole vielä valmiita koulintaan aikaisemmista istutuseristä.

Etukäteen ajattelin, että pelkkä heikkojen ja adoptoitaviksi lähtevien harvennus riittää, mutta koska monet varret ovat kasvaneet jo turhan pitkiksi, kaatuneet tai kiertyneet muulla tavalla, täytyy jätettäviäkin hieman sorkkia. Chileillä on todella vähän juuria tässä vaiheessa ja ne ovat heikosti mullassa kiinni. Siispä nostan varovasti kasvit juurineen ylös ja istutan ne uudestaan, noin 4 cm välein ja reilusti syvemmälle, niin että kasvi alkaisi kasvamaan suoraan ylös ja on tuettu multaan hyvin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mieti nyt vielä kerran kun vielä ehdit.

Tsek this out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...