Chilin idättäminen
- Kuivata siemenet edelliskesän tuoreista chileistä. Älä pakasta siemeniä missään vaiheessa.
- Laita siemenet itämään tammi-maaliskuussa. Mitä aikaisemmin, sitä aikaisemmin.
- Valitse multa huolella. Sopivat mullat: taimimulta, kylvö- ja taimimulta, puutarhamulta, turve (pH ~6,5) ja koulimisen jälkeen myös kaktus- ja kylvömulta.
- Pese istutusruukuista homeet ja epäpuhtaudet huolella pois.
- Mullat ruukkuihin. Käytä ruukkusoraa tuomaan multaan ilmavuutta ja estämään näin homehtumista.
- Desinfioi multa kiehuvalla vedellä. Itikka- ja homeongelmat pienenevät.
- Istuta siemenet noin 5-10 mm syvyyteen, kun multa on jäähtynyt.
- Varo liian kosteuden tuomaa mullan homehtumista, mutta katso myös ettei multa pääse kuivumaan missään vaiheessa. Pidä ruukut lämpimässä ja valoisassa paikassa.
Chilit itämässä. Kuvaan tunkivat myös kaksi bonchia. |
- Siirrä chilit isompiin ruukkuihin / nypi istutusruukusta heikoimmat yksilöt pois aikaisintaan, kun säilytettävät yksilöt ovat kasvattaneet kahdet sirkkalehdet.
- Lopullisessa kasvualustassa on hyvä olla multatilaa ainakin 5 litraa. Tästä riippuu paljolti kuinka suureksi puska kasvaa.
- Laita mullan pinnalle ainakin 1 cm paksulti hiekkaa, soraa tai katetta, jottei pintamulta homehdu.
- Suosi altakasteluruukkuja mullan homehtumisen välttämiseksi. Tässä vaiheessa voi pikkuhiljaa lopettaa kastelun suoraan pintamultaan.
- Kastele säännöllisesti. Voit antaa kuitenkin täysikasvuisen chilin mullan välillä kuivuakin hieman.
- Kasvuvaiheessa chiliä on hyvä alkaa lannoittamaan, jotta kasvi on täysikasvuinen ja kukkimiskypsä mahdollisimman nopeasti Suomen kasvukauden alettua. Parhaat ja käytännöllisimmät lannoitteet ovat kasteluveteen lisättävät biopohjaiset liuokset kuten Biolanin kanankakkaliuos tai Givan Bio Bact. Monet käyttävät myös merileväuutteita, mutta itse en ole vielä niitä kokeillut.
- Siirrä kasvit ulos parvekkeelle tai seinän viereen, kun yölämpötila alkaa nousta pysyvästi yli +7 asteen. Paras paikka riippuu lajista, mutta yleensä sellainen paikka, jossa aurinkoa ja puolivarjoa riittää, on hedelmällisin. Jos parvekkeesi on lasitettu, huolehdi jatkuvasti tuuletuksesta. Varo liikaa kuumuutta.
- Sumuta chiliä vedellä, se tykkää siitä varsinkin kuumina päivinä. Varo sumuttamista kuitenkin kovimmalla auringonpaisteella, etteivät lehdet pala. Kannattaa ostaa pumpattava isompi sumutinpullo ts. paineruisku, ettei käsi kramppaa heti. Tämä auttaa myös mahdollisiin ötökkäongelmiin. Voit myös lisätä veteen mäntysuopaliuosta tai nokkosta ötököiden karkotusta tehostamaan. Tavallinen Raid käy sellaisenaan myös.
- Nypi ns. varkaat irti, kun niitä alkaa kasvaa vanhojen lehtien kiinnittymiskohdista. Voit harventaa aikuiselta kasvilta myös lehtiä reilustikkin, kun hedelmät alkavat kasvamaan.
- Pölytä kukkia pumpulipuikolla sadon lisäämiseksi. Tee tämä kuitenkin erittäin varovasti ettei kasvi tiputa kukkiaan.
- Tarkkaile kasveja kuivuuden, homeen, itikoiden, tautien, kuumuuden jne varalta.
- Voit ottaa kasvit jatkamaan kasvukauttaan sisälle, kun yölämpötila alkaa tippumaan pysyvästi alle +7 asteen.
- Rouskuta, kuivata ja säilö chilit. Kastikkeiden tekoon löytyy ohjeita tästäkin blogista.
- Muiden kikkojen noudattaminen on hifistelyä.
Oma tämän vuoden chilin kasvatus alkoi jo oikeastaan siitä, kun katkaisin viime vuoden Naga morich ja Orange habanero -puskat ja siirsin ne pienempiin purkkeihin. Se oli siis bonchai-harrastukseni alku. Tästä tulee myöhemmin myös pieni pikaohje.
Tämän vuoden siemenet menivät itsellä itämään 13.1., joten odotettavissa on jotain herkkua ehkä jo juhannuspöytään. Itämässä on nyt Aji Finland, Aji Cristal, Aji Fantasy, Lemon Drop, Orange Flame, Rawit, Orange Habanero, Naga Morich & Jolokia, Cayenne, Turbo Pube Red & Orange ja African Bird's Eye eli Piri piri. Lisäksi hamuan vielä Boliwian Rainbowia, josta sitten saisi ensi syksynä jalostaa komeita boncheja.
Chilikastikereseptit:
Orange habasås
Perkeleen pistotyökalu
Ruosteinen teuraskoukku
Lannoittaa voi voimakkaammillakin aineilla, ja sadon kannalta suositeltavaakin. Sivuversojen poistaminen ei ole välttämätöntä kaikilla lajikkeilla, se on lähinnä paprikan kasvatuksessa tuotannollisista syistä tehtävä toimenpide.
VastaaPoistaUlkokasvatuksessa lämpötilat ei saisi pudota yölläkään alle 15 asteen, kasvu pysähtyy sitä alemmissa lämpötiloissa pitkäksikin aikaa.
Muutenhan tämä oli kyllä aika jees. :)
Hyvä tietää tuo lannoittamisfakta. Itse olen suosinut noita luonnonmukaisia lannoitteita ihan aatteellisistakin syistä.
PoistaSivuversoja en viime kesänä poistanut yhdeltä habanerolta, ja se alkoi muistuttamaan aika tiheää ja erikoisen näköistä puskaa. Lopulta se pudottikin lähes kaikki kukkansa samalla kun vieressä ollut kollega tuotti kesän parhaan sadon. Mutta kasvin koko-, lajike-, kasvupaikka- ja oma maku -kohtaisia asioitahan nämä on.
Tuo 15 astetta kuulostaa kyllä aika kovalta, enkä itse ole huomannut että esim. 10 asteen yölämpötila olisi vaikututtanut kasvuun mitenkään. Tuolla säännöllä viime kesänä olisi saanut kantaa sisälle kasveja aika monta kertaa.
Tuo 15 astetta on ihan todettu fakta, löytyy muunmuassa kauppapuutarhaliiton paprikan viljely -kirjasesta. Toki tuokaan nyt ei välttämättä kotikasvattajalla niin hirveästi tee eroa.
PoistaOnhan se toki niin, että jos on aivan liian tiheää se kasvu, niin kannattaa kyllä siinä vaiheessa näyttää saksia. Chinense onkin poikkeuksetta aika tuuhea lajike.
Ammattiviljelyssähän harvennetaan annuumipaprikoista sivuversot pois. Päähaaroja jätetään ensimmäisen haarautumiskohdan jälkeen kahdesta neljään ja niistä haarautuvat oksat katkotaan pois myös. Haarat tuetaan kasvihuoneen kattoon naruilla aika tiukasti kapeaan v-muotoon. Typistettyihin haaroihin jätetään yleensä yksi lehtipari. Olis kyllä ihan mielenkiintoista kokeilla esimerkiksi Jalapeñojen kanssa, onko tuo paras tapa saada satoa myös kotikasvatuksessa.
Biologisia lannoitteitakin löytyy nykyään jo ihan hyvä valikoima esimerkiksi BioBizziltä, sieltä löytyy ihan erikseen grow ja bloom, joiden avulla voidaan ohjailla kasvua generatiivisen ja vegetatiivisen välillä (ainakin teoriassa).
Ok, yllättävä fakta. Ehkä sitä ei parvekekasvatuksessa niin absoluuttisesti huomaa. Toki lämpimäämpää sisäilmaakin falskaa ulos, varsinkin tuonne meidän parvekkeelle. Ilmeisesti kasvu kuitenkin alkaa aika nopeasti uudestaan, jos yölämpö käy vain satunnaisesti alle 15 asteen?
PoistaSäädin ohjeen lämpötiloja hieman ylöspäin infosi ansiosta. :)
PoistaTuohon loppukesän vitsaukseen, eli erilaisten hyönteisten torjuntaan haluaisin kyllä toimivia vinkkejä lisää!
VastaaPoistaNiin joo, ja sellainen vinkki oli vielä tossa nenän alla olevassa kirjasessa, että paprikat (oletettavasti siis myös chilitkin) olisi hyvä istuttaa lopulliseen ruukkuunsa ensimmäisen kukan auettua. Näin olen itsekin suurin piirtein toiminut, tosin autuaan tietämättömänä siitä, että niin suositellaankin tehtäväksi. Kukat ja podit olisi alussa syytä nyppiä pois, koska kasvin energiasta menee suurin osa kukan ja podin kasvatteluun, seuraavaksi viherkasvuun ja kaikista viimeiseksi juuristoon, kun taas juuristo on satomäärän kannalta ratkaiseva tekijä. Jos juuristo ei ole päässyt kehittymään tarpeeksi ennen sadontuotannon alkamista, se kehittyy hyvin hitaasti sadontuotannon aikana.
VastaaPoistaHmm... Eikös tuo juuristo ehdi kehittymään pidemmän aikaa ja isommaksi ennen sadontuotantoa, jos kasvit istuttaa lopulliseen ruukkuunsa jo kasvun alkuvaiheessa, eikä odota ensimmäistä kukkaa?
PoistaJuu itsekin olen huomannut, että ensimmäiset hedelmät kannattaa korjata nopeasti, raakoinakin. Ainakin sadontuotanto kiihtyy.
Siitä on foorumillakin monia mielipiteitä, tämä on kyllä jäänyt testaamatta minulla. Tuon kirjan perspektiivi on kyllä sellainen, että siinä vaiheessa ne siirretään taimikasvatuksesta kasvihuoneeseen, joten ehkä selittynee sillä.
PoistaKannattaa kyllä tsekata, josko kirjastosta löytyy tuollainen kirja, kuin "Paprikan viljely, Kai Salonen, Julkaisija: Kauppapuutarhaliitto ry, neuvontaosasto. Julkaisu n:o 18."
Tarkoitus olisi kyllä jossakin vaiheessa tehdä tuon kirjan pohjalta pieni lyhennelmä chilinkasvatuksen kannalta omaan blogiin, saa nyt nähdä saako aikaiseksi.
Aivan. Ehkä tuo oma ohjeeni sopii parhaiten tähän helppouteen pyrkivään kasvatustapaan. En aio siirtää taimia näistä idätysmullista kuin kerran isompiin askeihin.
PoistaEnsimmäisessä vaiheessa nypin 70% taimista pois ja toisessa vaiheessa jäljelle jääneistä puolet siirrän isompiin ruukkuihin.
Tee ihmeessä tuo lyhennelmä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, kun on tuollainen tieteellisempi tietopankki paprikanviljelystä. Itse olen perustanut kaikki tietoni (mukaanlukien tuo yölämpötila) foorumien, chiliwikin, infernochilin ja muiden ohjeisiin. Ja lopuksi omiin kokemuksiin.
Sikäli ainakin jos haluaa lähteä ammattimaisempaan viljelyyn, niin tuon kirjan (tai ainakin lyhennelmän) näkökulman voisi tsekata. Ensi kesänä olisikin tarkoitus ottaa jo seuraava askel ja rakentaa pieni kasvihuone tuonne kaupungin viljelypalstalle. :)
Tässä muuten linkit tiedonjanoisille:
http://infernochili.hommat.info/index.php?page=kasvatus
http://fatalii.net/ohje.pdfhttp://chilifoorumi.fi/index.php
http://chiliwiki.fi/
http://puutarha.net/artikkelit/8878/kasvata_chili_siemenista.htm
Hyvä teksti.
VastaaPoistaSaanko luvan linkata tämän tekstin blogissani? http://chillailijanchilit.blogspot.fi/?m=0
Olen meinaan tekemässä juttua chilin kasvatuksen perusasioista ja tämä teksti olisi hyödyksi.
Juu linkkaa ihmeessä. Kaikkia blogitekstejäni voi jakaa täysin vapaasti. :)
PoistaKiitos paljon luvasta. :)
Poista"Mitä aikaisemmin, sitä aikaisemmin."
VastaaPoista=)
Olen pistänyt merkille että moni (ts. lähes kaikki?) Chili-harrastaja suhtautuu asiaan intohimoisesti ja tekee asiat mieluummin viimeisen päälle kuin menee siitä mistä aita on matalin.. :)
VastaaPoistaMulla on vähän erilainen suhtautumistapa. Olen kasvattanut Chilejä sen 7v. ihan vain huonekasveina ilman että olen hoitanut niitä juuri mitenkään.
Tosin viime keväänä pistin yhden vähän kärsivämmän näköisen poikki ja se innostui siitä sitten kasvamaan oikein kunnolla. Kukki ja teki taas Chiliä niin kuin parhaina vuosinaan...
Ajattelin nyt tulevana kesänä pyrkiä pääsemään vieläkin helpommalla!
Mitäpä jos kaivaisi Chili puskia maahan valoisalle paikalle niin että niillä olisi rajoittamaton juuritila eikä yrittäisikään pelastaa niitä takaisin sisälle talven tullen?
Pyrkimyksenä olisi saada yksi kunnon sato joka kypsyisi syksyllä, sitten puska kokisi "luonnollisen" kuoleman suomen talvessa.
Oletan että Chilin kannattaa olla jo jonkin kokoinen alkukesästä ulos vietäessä että satoa tulisi kunnolla?
Toinen vaihtoehto olisi että laittaisin noita ISOIHIN ruukkuihin, käytännössä jonkinlaisiin saaveihin / tynnyreihin ja sitten kun lehdet tippuisivat niin veisin ne kellariin.
Hyödyttäisikö tuo mitään? Heräisivätkö Chilit taas eloon kun toisi seuraavana keväänä/kesällä ulos kellarista?
Alkaa olla sisällä jo liikaa kasveja, mutta kun asun maalla niin olis kiva jos voisi ulkoistaa näitä chilejäkin pihalle...
Juu ilman muuta näin käy. Itsellä nyt toisena kasvatusvuonna alkaa tuo homma vähän kasvamaan ja kasvamassa on nyt jo 21 lajiketta. Puolet olen jo idättänyt jääkaapin päällä 27 asteessa ja kesäksi on suunnittelilla kasvihuone, joten pikkuhiljaa tähän panostaa lisää. :)
PoistaMutta eipähän tähän välttämättä mitään isoa panosta tarvitse, ja aika helppoja tuntuvat olevan. Ensi vuonna ajattelin kokeilla villichilejä, jotta saa vähän haastetta lisää.
Tuo ulos maahan kaivaminen kuulostaa ihan hyvältä idealta! Toki kannattaa katsoa ajankohta niin, ettei yölämpötila pääse laskemaan hirveän alas. Mutta kyllä täysikasvuinen chili kestää +5 asteen yölämmötkin hetkellisesti helposti. Ehkä oleellisinta on katsoa sellainen paikka, jossa tuuli ei pääse katkaisemaan runkoa tai oksia. Seinän vieressä siis lienee parhaat paikat chilille ulkona.
En usko, että talvehtiminen onnistuisi jos pitäisit chilejä varsineen kellarissa koko talvea. Ne kun vaativat kuitenkin valoa ja lämpöä talvehtiessakin jonkun verran. Voi olla kuitenkin, että jos toisit chilit sisälle valoon ja lämpöön jo tammi-helmikuussa, niin voisivat herätä eloon. Vaikea sanoa ja on varmaan aika lajikekohtaista. Tuolla sivulla on aika hyvät tietopaketit eri lajikeryhmistä (sivusta C. annuum jne): http://infernochili.net/?page=lajit
Mut kasvihuone on mun vastaus tuolle tilaongelmalle täällä kerrostalon sisällä. Rakennan sen kaupungilta vuokrattavalle viljelyspalstalle. Ehkä istutan muutaman chilin suoraan maahankin kasvihuoneeseen. :)
Jumalauta, äijä aikoo tappa chilit! Nyt kaikki kettutytöt apuun!
PoistaJa sirkkalehtiähän ei kasva useita pareja vaan aionoastaan siemenen sisällä olevat lehdet ovt sirkkalehtiä.
VastaaPoista