keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kasvissyönti vol. 3 - Lihaton tammikuu 2013

Tämä kasvissyöntiperiodi teki mieli aloittaa jo vähän aikaisemminkin, jo ennen joulua. Kuitenkin ajattelin että moinen innostus vain lisäisi motivaatiota odotuksen kautta. Ja näin taitaa käydä. Viimeksi skriivasin pupunruoan puputtamisesta tammikuussa 2011. 

Silloin lihaton kausi kesti viikon, ja jatkui pari viikkoa siitä punaisen lihan bannilla, kanan tullessa ruokavalioon mukaan. Viime vuonna se kesti vajaa kaksi viikkoa, jonka jälkeen punaisen lihan banni kesti kuun loppuun. Tänä vuonna tavoite on luonnollisesti parantaa. Kasvisruoalla, maitotuotteilla, kalalla ja kananmunalla kanssani yrittää tammikuun pärjätä myös tuore vaimoni, joten tsäänssit on jopa paremmat kuin aiemmin.

Elämäni toisesta kasvisruokakuukaudesta, tammikuussa 2012, muistan vain sen että se oli tasapainoisempi kokemus kuin ensimmäinen. Pidin sitä ilmeisesti sen verran tavallisena jo, etten jaksanut edes blogata siitä. Oli sitä tärkeämpääkin tekemistä, kuten opinnäytetyö, ajattelin. Nyt kuitenkin kolmosen kynnyksellä olisi kiva tehdä vertailuja edellisten kesken. Kolmonen tulee eroamaan aiemmista sillä, että nyt teemme kunnon reseptien mukaan osan ruoasta, eikä sävelletä alusta asti kaikkea itse. Näin lautasella on pääraaka-aineina toivottavasti muitakin kuin kidneypapuja, valkoisia papuja, maapähkinää ja munaa.

Ruokapäiväkirja: (päivitellään satunnaisgeneraattorin määrääminä päivinä)

TIISTAI 1.1.

Uudenvuodenpäivä ja hiljaista. Koska lihansyönnin vähentämistäkin tärkeämpää on ruuan haaskaamisen välttäminen, tänään astuu voimaan vasta lihan ostamisen "kielto". Lounaaksi siis eilisiä jämänakkeja, jämäranskiksia ja Lidlin pottusalaattia. Päivälliseksi päivän resepti. Huomenna oikeaa kokkausta, ja kinkunjämät iltapalaksi.

Päivän resepti: Pizza ananaksella, oliivilla, punasipulilla ja tomaatilla.

Viritä selaimesi Pizza-Onlinen taajudelle, valitse täytteet 2 minuutissa ja paina enteriä. Odota 30-60 min.






TIISTAI 8.1.

Viikko takana ja homma maistuu, kuidulle. Vatsa toimii kuin junan vessa. Hieman ehkä energisempi olo kuin aikaisemmin, mutta mistä lie johtuu. Kamala järkytys tuli tänään, kun huomasin että TV:n takana ikkunalla olevat bonsai-chilien alut ovat täysin nuukahtaneet. Ja yksi näytti jo ihan kuolleelta. No, vettä niskaan ja parilla pudonneella lehdellä selvittiin. Suurin osa ei tykkää vielä leikkaamisesta ollenkaan, vaan pudottaa leikatut oksat kokonaan. Vähän rönsyilee, back to vegeily:

Viikon aikana on tullut syötyä oikeastaan kolmenlaisia pääruokia: Soijarouheesta tehtyä kasvislasagnea, papumunakkaita (omnomnom) ja ratatouillee. Kaikki olleet aivan helkkarin hyviä, lasagne ehkä oli turhan tuhtia ja olisi vaatinut lisää tomaattia ja sipulia. Lihaton tammikuu 2013 saattaa onnistua. :)

Viikon resepti 1: Papumunakas

Kaunis asetelma (kuvassa kidneypapuja)
2-3 munaa
1/3 tölkkiä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa,
3 pinaattiplättyä
2 tomaattia
10 vihreää oliivia
3 rkl avokado-jugurttitahnaa (avokadoa, maustamatonta jugurttia, hunajaa, sitruunaa ja suolaa)


Paista munakas. Oliivit vasta loppuvaiheessa pannulle ja jugutahna lautaselle annoksen päälle. Hotki!

Hiton hyvää ja täyttävää. Itse olen fiksautunut noihin valkoisiin säilykepapuihin munakkaassa. Laitan purkin tomaattisoositkin joukkoon. Loistava combo.

Viikon resepti 2: Ratatouille sienillä ja halloumilla

2 sipulia
1 paprika
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa

400 g tuoreita herkkusieniä
1 pkt halloumijuustoa

2 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä

8 kuivattua African Bird's Eye chiliä (caps. frutescens)
3 valkosipalin kynttä
1 rkl fariinisokeria
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl currya
1 rkl mustapippuria

2 rkl basilikaa 
suolaa

Kasvikset paistinpannulle ja siitä kattilaan. Kattilaan murskat, vedet ja mausteet. Keitä 20 min, heitä halloumi kuutioina sekaan ja anna vetäytyä hetki. Vedä vaikka riisillä.

SUNNUNTAI 13.1.

Munakasta pavuilla menee edelleen lähes päivittäin. Halloumia kun heitti mukaan, niin setti maistui kaljoissakin. Pieni perjantain kaljottelu kyllä sai taas kaipaamaan jotain perus kaljaruokaa. Halloumipapumunakas ja sipsin jämät kaapista toimivat kuitenkin varsin hyvin niin baarin jälkeen, kuin rapeassakin olotilassa. Ostin chilimarinoituja valkosipulinkynsiäkin, mutta ne on kyllä aika kaameita. En tajua miten jotkut vetää niitä kuin leipää.

Viikon resepti 3: Kalakeitto seitistä

Kattilan viimeiset kauhalliset
1,5 kg perunaa
800 g seitiä
1 iso sipuli
1 keittovihannespussi
3/4 pkt voimakasta Koskenlaskija-juustoa
vettä
maitoa
kuivattua tilliä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi kuutioitavat ja heitä kattilaan. Lisää maito ja juusto vasta lopussa. Keitä väh. 45 min että kaikki menevät oikein pehmeäksi. Ei haittaa jos peruna vähän soseutuu. Helkatin helppo ruoka. Ja tervellinenkin. Tuo juustomäärä ei 5 litran keitossa vielä paljoa maistunut, joten sen tuplaaminenkin käy. Kyytipoikana keitolla oli -30% Gefilus-piimä ja Tyrvään Voimaa, maailman parasta ruisleipää.

Kasvissyönti on herättänyt tänä vuonna yllättävän vähän fiiliksiä elintarviketuotannossa kärsivien eläinten puolesta tms yhteiskunnallista vivahdetta touhuun. Ehkä se on ensi viikolla paasattava teille jostain. ;) Haha, eiks oo muuten upeita nuo annoskuvat? Ratatouille oli niin hyvää, etten ehtinyt siitä edes kuvaa räpsäistä. No, ens viikolla tulee kuva jostain spesiaalimmasta.

PERJANTAI 18.1.

Äijäpannu kera kaljan
Rakas ruokapäiväkirja, tällä viikolla olen syönyt tuon maittavan kalasopan loppuun, uunilohta keitetyllä potulla, porkkanalla ja salaatilla, Lidlin rapeita kalapaloja potulla ja kermaviilikastikeella jossa Oolannin kebab-maustetta (sopii loistavasti ja on aika valkosipulista :D), kermaista herkkusieni-parsakaalipastaa ja samaa pastaa kuivuneempana soijapyörykoillä punasipulitomaattikastikkeen kera. Niin ja papumunakkaita! Nyt maistuu saunan jälkeen Nikolain Vuosiolut 2013: Cascade ale. Ei pöllömpää, vaikka onkin vähän pliisua aleksi, sopii siis suomalaiseen markettikaljamakuun. Ei täs muuta, näkemisiin!

MAANANTAI 21.1.

Äijäpannu oli aika tuhti ja suolainen iltapala. :D Kasviskuukausi on sujunut varsin helposti. Paino oli jossain vaiheessa jopa vähän noussut, mutta eihän paino yksistään mitään kerro, jos laihtumista miettii. Salilla on tullut käytyä 3-4 kertaa viikossa, joten ehkä äijäpannut ja papumunakkaat on jääneet käsiin ja jalkoihin. Eilen tuli tehtyä Lähi(ö)ruokaa-blogin ohjetta mukaillen Punajuuri-halloumivuokaa. Melko hyvää ja täyttävääkin. Tässä ohje myös teille.

Viikon resepti 4: Punajuuri-halloumivuoka

Uijui, minkä näköstä!

5 isoa perunaa
1 palsternakka
1 purjosipuli
30 g leivontamargariinia/voita
800 g keitettyjä punajuuria
200 g halloumia
50 g juustoraastetta (sininen Polar)
4 dl vettä
suolaa
mustapippuria

Voitele vuoka voilla. Pilko vihannekset lohkoiksi ja edelleen pieniksi siivuiksi. Pistä ensimmäisenä vuokaan perunat, palsternakka ja purjo. Sekoita ja laita 225 ºC uuniin 15 minuutiksi. Pilko sillä välin punkkujuuri ja halloumi ja raasta juusto. Heitä loput vuokaan, mausta ja sekoita. Lisää vettä tuomaan mehevyyttä. Ripauttele päälle juustoraaste ja anna olla uunissa 30 min.

Vedä lautasellinen kokeeksi ja jätä vuoka jälkilämmölle uuniin. Modaa ensi kerralla vaikka niin että jätät potun pois ja lisäät punasipulia ja muita syksyn juureksia. Juuressetti toimii erittäin hyvin salaatin kanssa.

KESKIVIIKKO 23.1.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ajaa opiskelijoille oikeutta kasvisateriaan. Tässä YLE:n uutinen aiheesta. Vihdoinkin, kasvisyönti on huomioitu kyllä melkoisen huonosti tän maan keittiöissä ja kaupoissa. Useimmilla isompien kaupunkien korkeakouluilla on kyllä ollut aina tarjolla yksi kasvisvaihtoehto. Mutta on se aika ankeaa, jos koulupäivän aikana joudut ottamaan omat eväät mukaan, tai syömään pelkkää salaattia, kun ruokalasta ei saa ruokaa.

Toinen, mikä on ihmetyttänyt, on S-markettien ja K-supermarkettien einestarjonta kasvissyöjille. Karjalanpiirakka on ainoa eineshyllyn tuote, jota voi vetää. Edes kasvishampurilaisia ei enää löydy. Ilmeisesti oletetaan, että kasvisyöjät tykkäävät aina nähdä vähän vaivaa tehdessään ruokaa. Ja onhan se näin, lähes poikkeuksetta kasvissyöjät panostavat ruokaansa enemmän. Mutta kyllä tässä kiire tulee joskus kaikille. Lisäksi kaljan kanssa menisivät teurasjätepalojen sijasta jotkut falafelnökäreet hyvin parempin suihin, slurperos.

PERJANTAI 8.2.

Kasvistammikuu on onnistuneesti ohi! Kun tuli syötyä monipuolisesti, uusia ruokia ja ennenkaikkea tehtyä herkullisia reseptejä, niin ei pieni lihapanna tuntunutkaan yhtään missään. Helmikuun vaihduttua kokeilin taas perinteisiä herkkujani, makkaraa, kebabia ja chilimaistettuja kanan teurasjätefrikadelleja sahalaitaisen teuraskoukun kanssa, eikä ne nyt niin erikoiselta maistuneet, vaikka kaljan kanssa kaikkia tulikin maistettua. Kasvissyönti siis jatkuu, mutta saa kiuas kuitenkin makkaransa aina silloin tällöin.

[politiikka] Helsingissä kasvissyönnissä ollaan menty kouluissa jo niin pitkälle, että käytössä on kasvisruokapäivä, jolloin lihaa tai kalaa ei ole tarjolla ollenkaan. Nyt Perussuomalaiset Nuoret haluavat poistaa tämän päivän, koska uliuli sitä ja stalinistit tätä. Argumentointi on siis äärimmäisen vahvaa, kuten tästä PS Nuorten tiedotteesta voi lukea. Kaikesta provosoinnista ja syömisen politisoinnista huolimatta on asetuttava PS Nuorten puolelle. Kasvissyöjät Helsingissä valittivat pitkään siitä, että tarjolla ei ollut vaihtoehtoa, niin miksi itse sitten ajoimme käyttöön vaihtoehdotonta uudistusta. Vaikka Suomessa ollaankin pidetty puuro- ja pinaattilättypäiviä iät ja ajat, PS Nuorilla on pointtinsa. Tästä huolimatta kasvissyönnin edistämistä on jatkettava, ja Aino-Kaisa loistavasti sitä tekee kohteenaan Kehä 3:n ulkopuolinen Suomi.

Pelkkiä kasvisruokapäiviä on siis otettava käyttöön tulevaisuudessa teemapäivien ja -viikkojen nimellä, jotta se kaikille maistuisi. Ja samalla on panostettava resepteihin ja ruoanlaittoon. Voisin veikata, että mausteiden käyttö koulujen keittiöissä ei ole sitä luokkaa, jota parhaat kasvisreseptit vaativat. [/politiikka]

Niin, reseptit! Loppukuusta tuli syötyä taas kaikenlaista hyvää. Curry-kalakastike oli varsin buenoa, soijaburgerit kolmella eri chilikastikkeella suorastaan helvetin hyviä, ananaschilikastikeglaseerattu vihanneshässäkkä 1-luokan lisuke, tandooritofusoossi raitakastikkeella suussa sulavaa, papupinaattilättymunakas raitasoossilla taattu valinta, kebabbilassa vedetty falafelannos riisillä kuiva pettymys ja erittäin pinaattipitoinen intialainen subji parsakaalilla varsin jännä ja rautapitoinen kokeilu. Kuvat ja reseptit on niinku tästä alaspäin katottuna listattu.

Viikon resepti 5: Kalacurry


400-500 g seitiä
2 sipulia
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 valkosipulin kyns
1 vihreä paprika
1 vihreä chili
öljyä

2 dl kermaa
1,5 rkl fariinisokeria
paprikajauhetta
mustapippuria
kuminaa
currya
suolaa
sitruunaa
valkoviinietikkaa


Kuullota sipulit, valkosipuli, paprika ja chili öljyssä. Lisää fariinisokeria ja muut mausteet. Leikkaa 2 viipaletta sitruunasta. Leikkaa kuoret irti niin että jää vain hedelmäliha jäljelle. Lisää kasvisten joukkoon. Pyörittele niitä hetken ja lisää kerma. Heitä kalanpalat joukkoon ja pilko sopiviksi palasiksi. Mausta ja paista fisut kypsäks. Höräse hiilarin kera!

Viikon resepti 6: Soijaburgerit chilisoosseilla
 
soijapihvit pakkasesta
rotevat reissumiehet ja pullamössösämpylät
"pihviksi" leikatut terttutomaatit
cheddarjuustoviipale
punasipulia
lehtisalaattia
majoneesipohjainen chilikastike (sis. orange habanero, nagapyre, punasipulihake, paprikajauhe, suola, valkosipuli)
salsakastike (sis. tomaatti, punainen habanero, orange habanero, punasipulihake, valkosipuli, mausteet, punaviinietikka, keitetty kunnolla)  
nagapyrekastike (sis. Poppamiehen nagapyrettä)

Lisukkeiksi feta-rucola-salaattia, lohkoperunat, tummaa tai vehnäistä olutta.

Viikon resepti 7: Impulsiivinen ananaschilikastikeglaseerattu kasvishässäkkä

kesäkurpitsa
eri värisiä paprikoita
vihreitä chilejä
punasipulia
tuoreita herkkusieniä 

julkaisematon oma ananaschilikastike

Pilko kaikki vihannekset kuutioiksi ja paista öljyssä ja esim. appelsiinimehussa. Lopuksi glaseeraa vihannekset hedelmäisellä chilikastikkeella. Vedä minkä tahansa ruoan lisukkeena. Kuten seuraavan.

Viikon resepti 8: Tandooritofusås raitakastikkeella 

1 pkt maustamatonta tofua
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
2 rkl Tandoori Masala -mausteseosta (jos ei löydy, Tikka Masala on häviäjän valinta)
1 rkl curryjauhetta
2 tl fariinisokeria 

2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
½ l paseerattua tomaattia

Silppua sipulit ja VS. Kuullota öljyssä. Kaada sekaan pieniksi paloiksi paloiteltu tofu ja puolet koko mausteseoksesta. Anna paistua, kunnes tofun palat ovat rapeita kauttaaltaan. Ota tofun palat pois pannulta. Kaada pannulle tomaattikastike ja loput mausteseoksesta. Anna hautua n. 10 min. Lisää tofut ja anna hautua 5 min. Lappaa naamaan riisin ja raita-kastikkeen kera (kvg). 


Viikon resepti 9: Subji from India (lausutaan aksentilla)
 

250 g kikherneitä
5 tl kuminansiemeniä 
2 peukalon päätä inkivääriä raastettuna
6 tl korianterijauhetta
4 tl kurkumaa
5 tuoretta chiliä
2 kesäkurpitsaa
1 parsakaali
10 tomaattia
450g pinaattia pakasteena (parempaa tuoreena)
1 ½ dl vettä
5 tl suolaa

Keitä kikherneet kypsäksi ja valuta. Heitä isoon kattilaan öljy ja muut mausteet paitsi suola. Sekoita ja paahda minuutti. Lisää kesäkurpitsat ja parsakaali ja tarvittaessa osa vedestä, paista kunnes pehmeitä. Lisää tomaatit ja pinaatit sekä vesi ja suola. Vähennä lämpöä puoleen ja pulputa 10 minuuttia. Heitä kikherneet sekaan ja anna olla jälkilämmöllä kunnes liika vesi on haihtunut. Vedä vihreä mönjä minkä tahansa hiilarin kanssa. Näyttää jännältä, mutta maistuu herkulliselta, pinaatti + mausteet on jännä yhdistelmä. 

Munakas- ja falafelfiilistelyä:


Papupinaattiplättymunakas raitasoosilla
Falafelannos Bossburgerissa

1 kommentti:

Mieti nyt vielä kerran kun vielä ehdit.

Tsek this out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...