torstai 14. maaliskuuta 2013

Bonchien kasvatus - ohjemuistiohärpäke

Bonchien eli Bonsai-chilien kasvatus on luonnollinen jatkumo, jos et viitsi heittää hyvin palvelleita chilipuskiasi roskiin loppusyksystä, etkä myöskään halua suuria puskia sisälle heilumaan ja roskaamaan.

Itsellä bonchien kasvatus alkoi viime syksynä, kun Nagat ja Habanero Oranget kävivät liian rakkaiksi. Cayennet heitin ilolla parvekkeen kaiteen yli. Ja tässä tulee ohje hommaan, pienine päiväkirjakommentteineen.

1) Valitse boncheiksi tukevavartisimmat ja parhaiten kasvaneet yksilöt valitsemasi lajikkeen joukosta.

2) Katkaise surutta varsi noin 12-20 cm pitkäksi oman maun mukaan.

Bonchien alkuja reilun kk:n päästä katkaisusta

3) Nosta yksilö juurineen ruukustaan ja leikkaa saksilla reippaasti juuristoa, niin että juuret sopivat multineen valitsemaasi pieneen ruukkuun. Voit leikata reippaasti juuriston jopa viidesosaan alkuperäisestä. Varo vahingoittamasta liikaa varsinkin juurien "päävarsia". Huomioi kuitenkin, että jätät omaan tarpeeseesi tarpeeksi pitkiä juuria, jotta kasvi pysyy pystyssä mullassa. Tämä on tärkeää esim, jos aiot istuttaa kasvin kiven päälle. Juuret on yllettävä multaan tarpeeksi.

4) Puhdista juuristosta mullat pois pensselillä tai hammasharjalla. Lopuksi voit myös pestä loput mullat pois vedellä, jotta juuret tulevat paremmin esiin. 

Ennen huuhtelua ja sen jälkeen

- Omat kuvissakin esiintyvät Nagat ovat henganneet talven yli pienessä muoviboksissa, ennenkuin pääsivät nyt keväällä lopulliseen astiaansa. Siksi tein juurten harjaamisen ja muun viimeistelyn vasta nyt jo kasvaneelle bonchille.

5) Istuta kasvi valitsemaasi pieneen ruukkuun. Pohjalle reilusti soraa, ja myös mullan sekaan tuomaan ilmavuutta, salaojittamaan ja estämään homehtumista. Mullaksi sopii hyvin samanlaiset mullat kuin normaalissakin chilin kasvatuksessa.
- Itse suosin leveitä ja aika matalia ruukkuja, johon juuret saa komeasti näkyviin. Erikoisten savisten ohella myös lasiset ovat siistejä.


6) Muotoile juuria haluamallasi tavalla, kun istutat kasvin ruukkuun. Voit esim. istuttaa kasvin isolle kivelle tai pujotella pienempiä kiviä juurien väliin. Kannattaa kuitenkin tsekata, että juurien päät ovat mullassa joka puolelta ravinteiden saannin takia ja jotta kasvi pysyisi paikallaan.
- Kotoa ei löytynyt näin talviaikaan sopivaa kiveä, joten istutin kasvin vitamiinipurkin päälle. Ainakin lannoitteet on kohdillaan, höhö. Chilien kasvaessa taimena voisi muuten taivutella varttakin vaikka minkälaiseen vinkeään suuntaan keppien ja rautalangan avulla. Hmm, saatan toteuttaa tämän Bolivianien kanssa tänä vuonna. Lisäksi noitten Nagojenkin juuria voisi vielä saksia ja muotoilla vaikka kuinka. Ainakin harventaa tuota pienempää juuristoa.

Omsnoms, C-vitskua

7) Kastele kasvia säännöllisesti ja muista myös lannoittaa. Bonchia ei ole tarkoitus näännyttää, päinvastoin. Tsekkaile normaalisti ikkunalaudan tms kasvupaikan lämpötilaa ja varjoisuutta, jotta olot ovat optimit.

8) Leikkaa puskaa haluamaasi muotoon. Tästä lisää myöhemmin, jahka Naga-bonchit pääsevät tähän ikään.
- Leikkelin kasveja jo viime syksynä, kun lähtivät hurjaan kasvuun istuttamisen jälkeen, mutta eivät tykänneet siitä yhtään. Ei varsinkaan Habanero Oranget. Kohta voisi leikkailla Nagoja uudestaan, mutta mitenkähän sitä raaskii kun nuppujakin alkaa jo ilmestymään. (14.3.)

9) Koristele kasvia ja multaa. Sammal, kivet sun muut härpäkkeet toimii.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Kasvisreseptilista 2013

Lihattoman tammikuun hyvien kokemuksien myötä jatkamme kasvissyöntiä vähintään niin, että arkena teemme kasvisruokaa, ja joskus pyhinä sun muina tilaisuuksina sitten liharuokaa. Ja silloinkin mieluummin kokolihaa, jauhelihasta kun saa aika mielikuvituksettomia ruokia.

Siksipä aloitan tähän uuden reseptilistan parhaista safkoista, joita tulee tehtyä. Enjoy!

Soija-kidneypapupihvit burgereihin

8 dl tummaa soijarouhetta
8 dl vettä
10 dl vehnäjauhoja
1 prk kidneypapuja
3 munaa

2 kasvisliemikuutiota
1,5 dl soijakastiketta
2 rkl mustapippuria
3 rkl paprikajauhetta
3 rkl basilikaa
3 valkosipulin kynttä
3 rkl valkosipulijauhetta

Keitä vesi ja muussaa kidneypavut. Laita liemikuutiot ja soijakastike soijarouheen ja kidneypapujen sekaan. Kaada päälle kiehuva vesi, jauhot ja munat. Sekoittele ja mausta. Anna turvota 10-15 min.

Munia ja vehnäjauhoja lisäämällä saat paremmin koossa pysyvät pihvit, mutta sitä paremmat tulee mitä vähemmän jauhoja laitat. Tee kädessä taikinasta sopivia palloja ja litistä ne pihveiksi. Paista öljyssä ruskeiksi.

Feta-rucola-tomaattipasta

2 isoa tomaattia
2 punasipulia
4 prk tomaattimurskaa
650 g rusettipastaa (pastassa 25 % porkkana-kurpitsapyrettä)
400 g fetajuustoa
100 g rucolaa
4 valkosipulin kynttä

0,8 dl sokeria
4 rkl mustapippuri-punaviinietikkaa
4 rkl suolaa (osa pastaan keitettäessä)
6 rkl valkosipulijauhetta
3 rkl basilikaa

Keitä makaronit lähes kypsäksi. Pilko kaikki vuokaan ja kaada suurin osa makaroneista päälle. Tomaatit isoiksi paloiksi ja punasipulit pieniksi. Sekoita ja mausta. Laita feta kuutioina tasaisesti sekaan. Kaada loput makaronit vuoan pinnalle, jotta muut ainekset eivät pala uunissa. Uunissa 200 asteessa 40 min tai kunnes nestettä on sopivasti jäljellä.

maanantai 21. tammikuuta 2013

Chilipäiväkirja 2013: 21 lajikkeen kasvatus

Kuten jo aiemmissa bloggauksissa on tullut mainittuakin, tämän kauden chilin kasvatus alkoi syksyllä bonchai-harrastuksen aloituksella. Varsinainen uusien kasvien viljely alkoi kuitenkin tammikuun puolessa välissä. Idättämisen yhteydessä kirjoitin puhtaaksi tiiviin pikaohjeen perustiedoista chiliä kasvattaessa. Tässä päiväkirjassa kerron vähän syvemmin omista tavoistani ja nikseistäni. Teksti päivittyy sitä mukaa, kun kehitystä tapahtuu.

Kasvamassa:
Aji Finlandia, Aji Cristal, Aji Fantasy, Lemon Drop, Orange Flame, Rawit, Orange Habanero, Naga Morich & Jolokia, Cayenne, Turbo Pube Red & Orange ja African Bird's Eye eli Piri piri, Boliwian Rainbow, Trinidad Morouga Scorpion, Limon, Aji Verde, Aci Siuri, Fatalii, 7 Pot ja "Yllätyslajike". Mukana "isoveljinä" on viimevuotisista Naga Moricheista ja Habanero Orangeista tehtyjä boncheja.

Tätä sitruunaista namia odottelen eniten :P

IDÄTTÄMINEN

Koko homma alkoi siis siementen kuivattamisella tuoreista chileistä, jotka ostin pääasiassa Tampereen Chilifesteiltä.  

TAMMIKUU - 13.1. 
13 eri lajikkeen siemenet pääsivät multaan, jonka valitseminen oli hieman hankalampaa kuin viime vuonna, sillä Kodin Terrassa ei talvisin multavalikoima ole läheskään yhtä hyvä kuin kesällä.

Kastelukikka
Istutin siemenet niin, että yksinkertaisesti ripottelin pitkään ikkunalautaruukkuun siemenet tasaisin 3cm välein. Yhteen ruukkuun meni noin neljää eri lajiketta. Lajikkeiden rajat merkitsin grillitikuilla, joihin oli helppo laittaa laput. Lopuksi ripottelin siementen päälle noin 5 mm turvepitoista kylvö- ja taimimultaa. Tämä nopeampi tapa on ehkä siitä huonompi kuin perinteinen kynällä kuopan painaminen siemenille, että varomattomasti kastellessa siemenet voivat nousta pintaan.

Siksi pintamullan kastelun suoritankin kuvassa olevalla lähes ilmaisella patentilla. Pakastepussi, jossa yhdessä kulmassa painettu haarukalla reikiä. Vettä ei kannata laittaa pussiin kerralla liikaa, jottei sitä paineella ruiskutu minne sattuu. Kuvassa ei näy kuinka hyvin tasaisesti kastelu onnistuu. Kunnes itäminen alkaa, kastelen vähän kerrallaan, noin kerran 2-3 päivässä. Välillä pitää tunnustella multaa sormella syvemmältäkin.

Lämpötila pysyy koko ajan noin 23 asteessa. Ei ehkä ihan optimilämpö, mutta kyllä se itää hitaamminkin. 2-3 viikossa odottelen suurimman osan itävän. Ikkunan vieressä ruukut saavat myös aurinkoa vähäsen. Tässä hyödyllinen tietopaketti mm. lämpötilan vaikutuksesta idättämisessä.

22.1.
Ensimmäiset idut puskevat läpi mullan! Kolme kappaletta, mitäpä muutakaan lajiketta kuin Suomen oloihin muokattua Aji Finlandia, puhkaisevat lähtöviivan ensimmäisinä. Yön jälkeen pinnalle on noussut pari Aji Finlandia lisää.

24.1.
Toisessa aallossa multaan meni myös Bolivian Rainbow. Cayenne sekä Ajit Cristal ja Fantasy poppaavat pintaan ja lähtevät hurjaan kasvuun saman tien.

27.1.
Vajaan viikon kuluessa ensimmäisistä itävät myös Turbo Pube Red ja yksi Lemon Drop.

HELMIKUU

Aloin käyttämään jääkaapin päällä olevaa kaappia nopeuttamaan Lemon Dropin ja Boliwian Rainbowin itämistä. Siellä lämpötila liikkuu välillä 25-29 ºC, eli optimiolosuhteet löytyy sieltä. Kikka kannatti, sillä vajaassa viikossa molemmista puski reilu 10 itua pinnalle. Boliwian saa olla lämpöisemmässä vielä hetken, mutta kaappitilanpuutteen takia vaihdoin Lemon Dropin laatikon Orange Flamen laatikkoon. Turbo Pubet Red ja Orange ovat lähteneet myös hyvään kasvuun, Orange tosin kunnolla vasta jääkaapin päällä käynnin jälkeen.

7.2.
Nyyh, jälleen yksi bonchi on kuukahtanut, ja taas Orange Habanero. Tilanpuutteen takia jälleen osa joutuu olemaan ikkunalla, jossa hieman vetää. Molemmat kuolleet OH:t ovat olleet tällä vetävällä ikkunalla.

Jos kuolemaa, niin aina syntyy myös uutta elämää. Orange Flamet lähtivät itämään oltuaan jääkaapin päällä noin neljä päivää.

Viimeisestä, "luuseriboksista" alkoivat itämään Rawit, Orange Habanero ja Nagat päästyään reiluksi viikoksi jääkaapin päälle. Hieno homma! Ainoastaan Piri piri ei idä ollenkaan. Se johtunee siitä että kaupan kuivatetuista chileistä poistetut siemenet ovat kärsinneet kuivatusprosessissa, jossa lienee käytetty jonkinlaista lämpökäsittelyä.

21.2.
Pientä siemenkirjeenvaihtoa harrastettu Chilifoorumin käyttäjien kesken. Tänään torstaina mullan syleilyyn sukelsivat Trinidad Moruga Scorpion, Limon, Aji Verde ja Aci Siuri. Hieman eksoottisempaa ja hikoiluttavampaa kamaa siis. Limon ja Aci Siuri vaikuttivat erittäin mielenkiintoisilta, L. sitruunaiselta herkulta ja A. erittäin eksoottiselta. Moruga taas on enemmänkin aseteollisuuden raaka-aine. Ja ruukut tietysti suoraan jääkaapin päälle muhimaan.

8 Limonia näkyvissä!
25.2.
Limonit (C.chinense) itivät huikean nopeasti, neljässä päivässä! Lämpö tekee siis tehtävänsä.

27.2.
Tänään multaan pääsevät viimeiset siemenkirjeistä mukaan hypänneet osallistujat: Fatalii, 7Pod ja "Yllätyslajike". Saas nähdä mitä paprikaa siitä alkaa muodostumaan. 21.2. starttiviivan ylittäneistä muissa ei ole vielä elonmerkkejä, Limon itää kuin hullu. Aji Verde ja Aci Siuri ovat munakennossa, joten niiden kosteutta on tarkkailtava hieman useammin.

MAALISKUU

1.3.
Morouga Scorpionit ovat kaikki itäneet noin 8 päivässä. Loistavaa, nyt siis varmistui (ainakin askeleen verran varmemmaksi) että syksyllä saa hikoilla oikein tosissaan.

3.3.
Myös pari Aji Verdeä on itänyt munakennossa. Viikonlopun reissun takia laitoin munakennon päälle kelmun, jotta pysyisivät kosteampina, mutta perhana meni homehtumaan. Pakkohan se munakenno oli sitten ottaa erilleen jääkaapin päältä suihkun lattialle. Aji Verdellä ei niin väliä, mutta tuon eksoottisemman Aci Siurin haluaisin kyllä ehdottomasti itävän. Ja jottei näiden alkutaival olisi turhan helppo, pääsivät ne kuivumaankin ja Verdet kuukahtamaan pahasti kun olin kelmun ottanut pois. "Yllätyslajike" itää pari päivää Verden jälkeen.

Vasemmalta tilanne klo 16 - klo 17 - klo 18. (Aji Verde)
7.3.
Fatalii on vihdoinkin alkanut itää. Päivällä isolla limsapullolla kikkaillessa tuli sitten katkaistua kaksi Morougaa, ja pari päivää myöhemmin ruukkuja nostellessa yksi lisää. Nyt tuota kahden miltsin scovillen paprikaa on enää neljä taimea elossa. Tarkkuutta, tsiisös!

KOULINTA

13.3.
Noin puolet chileistä kaipaa harvennusta kipeästi. Suurin osa näistä on eri Aji:ja, Lemon Droppeja tms, joita laitoin ensimmäisessä erässä itämään. Bolivian on lisäksi koulintavalmis ja vaihtanut jo siististi varren väriään violetiksi. Ainoastaan Nagat ja muut tulisemmat eivät ole vielä valmiita koulintaan aikaisemmista istutuseristä.

Etukäteen ajattelin, että pelkkä heikkojen ja adoptoitaviksi lähtevien harvennus riittää, mutta koska monet varret ovat kasvaneet jo turhan pitkiksi, kaatuneet tai kiertyneet muulla tavalla, täytyy jätettäviäkin hieman sorkkia. Chileillä on todella vähän juuria tässä vaiheessa ja ne ovat heikosti mullassa kiinni. Siispä nostan varovasti kasvit juurineen ylös ja istutan ne uudestaan, noin 4 cm välein ja reilusti syvemmälle, niin että kasvi alkaisi kasvamaan suoraan ylös ja on tuettu multaan hyvin.




tiistai 15. tammikuuta 2013

Chilin viljely 2013: pikaohjeet

Monet panostavat ajallisesti ja rahallisesti chilin kasvattamiseen enemmänkin, ja käyttävät idätyslaatikoita sun muita systeemejä. Netistä löytyy useita yksityiskohtaisiakin ohjeita aiheista, joten tiivistin itse kaikki oleelliset seikat tähän. Itse tykkään päästä mahdollisimman helpolla ja halvalla hyvään tulokseen, joten tässä omat pääpointit:

Chilin idättäminen
  1. Kuivata siemenet edelliskesän tuoreista chileistä. Älä pakasta siemeniä missään vaiheessa.
  2. Laita siemenet itämään tammi-maaliskuussa. Mitä aikaisemmin, sitä aikaisemmin.
  3. Valitse multa huolella. Sopivat mullat: taimimulta, kylvö- ja taimimulta, puutarhamulta, turve (pH ~6,5) ja koulimisen jälkeen myös kaktus- ja kylvömulta.
  4. Pese istutusruukuista homeet ja epäpuhtaudet huolella pois.
  5. Mullat ruukkuihin. Käytä ruukkusoraa tuomaan multaan ilmavuutta ja estämään näin homehtumista.
  6. Desinfioi multa kiehuvalla vedellä. Itikka- ja homeongelmat pienenevät.
  7. Istuta siemenet noin 5-10 mm syvyyteen, kun multa on jäähtynyt.
  8. Varo liian kosteuden tuomaa mullan homehtumista, mutta katso myös ettei multa pääse kuivumaan missään vaiheessa. Pidä ruukut lämpimässä ja valoisassa paikassa.
Chilit itämässä. Kuvaan tunkivat myös kaksi bonchia.
Chilin koulinta
  1. Siirrä chilit isompiin ruukkuihin / nypi istutusruukusta heikoimmat yksilöt pois aikaisintaan, kun säilytettävät yksilöt ovat kasvattaneet kahdet sirkkalehdet. 
  2. Lopullisessa kasvualustassa on hyvä olla multatilaa ainakin 5 litraa. Tästä riippuu paljolti kuinka suureksi puska kasvaa.
  3. Laita mullan pinnalle ainakin 1 cm paksulti hiekkaa, soraa tai katetta, jottei pintamulta homehdu.
  4. Suosi altakasteluruukkuja mullan homehtumisen välttämiseksi. Tässä vaiheessa voi pikkuhiljaa lopettaa kastelun suoraan pintamultaan.
Täysikasvuisen chilin kasvatus
  1. Kastele säännöllisesti. Voit antaa kuitenkin täysikasvuisen chilin mullan välillä kuivuakin hieman.
  2. Kasvuvaiheessa chiliä on hyvä alkaa lannoittamaan, jotta kasvi on täysikasvuinen ja kukkimiskypsä mahdollisimman nopeasti Suomen kasvukauden alettua. Parhaat ja käytännöllisimmät lannoitteet ovat kasteluveteen lisättävät biopohjaiset liuokset kuten Biolanin kanankakkaliuos tai Givan Bio Bact. Monet käyttävät myös merileväuutteita, mutta itse en ole vielä niitä kokeillut.
  3. Siirrä kasvit ulos parvekkeelle tai seinän viereen, kun yölämpötila alkaa nousta pysyvästi yli +7 asteen. Paras paikka riippuu lajista, mutta yleensä sellainen paikka, jossa aurinkoa ja puolivarjoa riittää, on hedelmällisin. Jos parvekkeesi on lasitettu, huolehdi jatkuvasti tuuletuksesta. Varo liikaa kuumuutta.
  4. Sumuta chiliä vedellä, se tykkää siitä varsinkin kuumina päivinä. Varo sumuttamista kuitenkin kovimmalla auringonpaisteella, etteivät lehdet pala. Kannattaa ostaa pumpattava isompi sumutinpullo ts. paineruisku, ettei käsi kramppaa heti. Tämä auttaa myös mahdollisiin ötökkäongelmiin. Voit myös lisätä veteen mäntysuopaliuosta tai nokkosta ötököiden karkotusta tehostamaan. Tavallinen Raid käy sellaisenaan myös.
  5. Nypi ns. varkaat irti, kun niitä alkaa kasvaa vanhojen lehtien kiinnittymiskohdista. Voit harventaa aikuiselta kasvilta myös lehtiä reilustikkin, kun hedelmät alkavat kasvamaan.
  6. Pölytä kukkia pumpulipuikolla sadon lisäämiseksi. Tee tämä kuitenkin erittäin varovasti ettei kasvi tiputa kukkiaan. 
  7. Tarkkaile kasveja kuivuuden, homeen, itikoiden, tautien, kuumuuden jne varalta.
Muuta
  1. Voit ottaa kasvit jatkamaan kasvukauttaan sisälle, kun yölämpötila alkaa tippumaan pysyvästi alle +7 asteen.
  2. Rouskuta, kuivata ja säilö chilit. Kastikkeiden tekoon löytyy ohjeita tästäkin blogista.
  3. Muiden kikkojen noudattaminen on hifistelyä.

Oma tämän vuoden chilin kasvatus alkoi jo oikeastaan siitä, kun katkaisin viime vuoden Naga morich ja Orange habanero -puskat ja siirsin ne pienempiin purkkeihin. Se oli siis bonchai-harrastukseni alku. Tästä tulee myöhemmin myös pieni pikaohje.

Tämän vuoden siemenet menivät itsellä itämään 13.1., joten odotettavissa on jotain herkkua ehkä jo juhannuspöytään. Itämässä on nyt Aji Finland, Aji Cristal, Aji Fantasy, Lemon Drop, Orange Flame, Rawit, Orange Habanero, Naga Morich & Jolokia, Cayenne, Turbo Pube Red & Orange ja African Bird's Eye eli Piri piri. Lisäksi hamuan vielä Boliwian Rainbowia, josta sitten saisi ensi syksynä jalostaa komeita boncheja.

Chilikastikereseptit:
Orange habasås
Perkeleen pistotyökalu
Ruosteinen teuraskoukku

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kasvissyönti vol. 3 - Lihaton tammikuu 2013

Tämä kasvissyöntiperiodi teki mieli aloittaa jo vähän aikaisemminkin, jo ennen joulua. Kuitenkin ajattelin että moinen innostus vain lisäisi motivaatiota odotuksen kautta. Ja näin taitaa käydä. Viimeksi skriivasin pupunruoan puputtamisesta tammikuussa 2011. 

Silloin lihaton kausi kesti viikon, ja jatkui pari viikkoa siitä punaisen lihan bannilla, kanan tullessa ruokavalioon mukaan. Viime vuonna se kesti vajaa kaksi viikkoa, jonka jälkeen punaisen lihan banni kesti kuun loppuun. Tänä vuonna tavoite on luonnollisesti parantaa. Kasvisruoalla, maitotuotteilla, kalalla ja kananmunalla kanssani yrittää tammikuun pärjätä myös tuore vaimoni, joten tsäänssit on jopa paremmat kuin aiemmin.

Elämäni toisesta kasvisruokakuukaudesta, tammikuussa 2012, muistan vain sen että se oli tasapainoisempi kokemus kuin ensimmäinen. Pidin sitä ilmeisesti sen verran tavallisena jo, etten jaksanut edes blogata siitä. Oli sitä tärkeämpääkin tekemistä, kuten opinnäytetyö, ajattelin. Nyt kuitenkin kolmosen kynnyksellä olisi kiva tehdä vertailuja edellisten kesken. Kolmonen tulee eroamaan aiemmista sillä, että nyt teemme kunnon reseptien mukaan osan ruoasta, eikä sävelletä alusta asti kaikkea itse. Näin lautasella on pääraaka-aineina toivottavasti muitakin kuin kidneypapuja, valkoisia papuja, maapähkinää ja munaa.

Ruokapäiväkirja: (päivitellään satunnaisgeneraattorin määrääminä päivinä)

TIISTAI 1.1.

Uudenvuodenpäivä ja hiljaista. Koska lihansyönnin vähentämistäkin tärkeämpää on ruuan haaskaamisen välttäminen, tänään astuu voimaan vasta lihan ostamisen "kielto". Lounaaksi siis eilisiä jämänakkeja, jämäranskiksia ja Lidlin pottusalaattia. Päivälliseksi päivän resepti. Huomenna oikeaa kokkausta, ja kinkunjämät iltapalaksi.

Päivän resepti: Pizza ananaksella, oliivilla, punasipulilla ja tomaatilla.

Viritä selaimesi Pizza-Onlinen taajudelle, valitse täytteet 2 minuutissa ja paina enteriä. Odota 30-60 min.






TIISTAI 8.1.

Viikko takana ja homma maistuu, kuidulle. Vatsa toimii kuin junan vessa. Hieman ehkä energisempi olo kuin aikaisemmin, mutta mistä lie johtuu. Kamala järkytys tuli tänään, kun huomasin että TV:n takana ikkunalla olevat bonsai-chilien alut ovat täysin nuukahtaneet. Ja yksi näytti jo ihan kuolleelta. No, vettä niskaan ja parilla pudonneella lehdellä selvittiin. Suurin osa ei tykkää vielä leikkaamisesta ollenkaan, vaan pudottaa leikatut oksat kokonaan. Vähän rönsyilee, back to vegeily:

Viikon aikana on tullut syötyä oikeastaan kolmenlaisia pääruokia: Soijarouheesta tehtyä kasvislasagnea, papumunakkaita (omnomnom) ja ratatouillee. Kaikki olleet aivan helkkarin hyviä, lasagne ehkä oli turhan tuhtia ja olisi vaatinut lisää tomaattia ja sipulia. Lihaton tammikuu 2013 saattaa onnistua. :)

Viikon resepti 1: Papumunakas

Kaunis asetelma (kuvassa kidneypapuja)
2-3 munaa
1/3 tölkkiä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa,
3 pinaattiplättyä
2 tomaattia
10 vihreää oliivia
3 rkl avokado-jugurttitahnaa (avokadoa, maustamatonta jugurttia, hunajaa, sitruunaa ja suolaa)


Paista munakas. Oliivit vasta loppuvaiheessa pannulle ja jugutahna lautaselle annoksen päälle. Hotki!

Hiton hyvää ja täyttävää. Itse olen fiksautunut noihin valkoisiin säilykepapuihin munakkaassa. Laitan purkin tomaattisoositkin joukkoon. Loistava combo.

Viikon resepti 2: Ratatouille sienillä ja halloumilla

2 sipulia
1 paprika
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa

400 g tuoreita herkkusieniä
1 pkt halloumijuustoa

2 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä

8 kuivattua African Bird's Eye chiliä (caps. frutescens)
3 valkosipalin kynttä
1 rkl fariinisokeria
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl currya
1 rkl mustapippuria

2 rkl basilikaa 
suolaa

Kasvikset paistinpannulle ja siitä kattilaan. Kattilaan murskat, vedet ja mausteet. Keitä 20 min, heitä halloumi kuutioina sekaan ja anna vetäytyä hetki. Vedä vaikka riisillä.

SUNNUNTAI 13.1.

Munakasta pavuilla menee edelleen lähes päivittäin. Halloumia kun heitti mukaan, niin setti maistui kaljoissakin. Pieni perjantain kaljottelu kyllä sai taas kaipaamaan jotain perus kaljaruokaa. Halloumipapumunakas ja sipsin jämät kaapista toimivat kuitenkin varsin hyvin niin baarin jälkeen, kuin rapeassakin olotilassa. Ostin chilimarinoituja valkosipulinkynsiäkin, mutta ne on kyllä aika kaameita. En tajua miten jotkut vetää niitä kuin leipää.

Viikon resepti 3: Kalakeitto seitistä

Kattilan viimeiset kauhalliset
1,5 kg perunaa
800 g seitiä
1 iso sipuli
1 keittovihannespussi
3/4 pkt voimakasta Koskenlaskija-juustoa
vettä
maitoa
kuivattua tilliä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi kuutioitavat ja heitä kattilaan. Lisää maito ja juusto vasta lopussa. Keitä väh. 45 min että kaikki menevät oikein pehmeäksi. Ei haittaa jos peruna vähän soseutuu. Helkatin helppo ruoka. Ja tervellinenkin. Tuo juustomäärä ei 5 litran keitossa vielä paljoa maistunut, joten sen tuplaaminenkin käy. Kyytipoikana keitolla oli -30% Gefilus-piimä ja Tyrvään Voimaa, maailman parasta ruisleipää.

Kasvissyönti on herättänyt tänä vuonna yllättävän vähän fiiliksiä elintarviketuotannossa kärsivien eläinten puolesta tms yhteiskunnallista vivahdetta touhuun. Ehkä se on ensi viikolla paasattava teille jostain. ;) Haha, eiks oo muuten upeita nuo annoskuvat? Ratatouille oli niin hyvää, etten ehtinyt siitä edes kuvaa räpsäistä. No, ens viikolla tulee kuva jostain spesiaalimmasta.

PERJANTAI 18.1.

Äijäpannu kera kaljan
Rakas ruokapäiväkirja, tällä viikolla olen syönyt tuon maittavan kalasopan loppuun, uunilohta keitetyllä potulla, porkkanalla ja salaatilla, Lidlin rapeita kalapaloja potulla ja kermaviilikastikeella jossa Oolannin kebab-maustetta (sopii loistavasti ja on aika valkosipulista :D), kermaista herkkusieni-parsakaalipastaa ja samaa pastaa kuivuneempana soijapyörykoillä punasipulitomaattikastikkeen kera. Niin ja papumunakkaita! Nyt maistuu saunan jälkeen Nikolain Vuosiolut 2013: Cascade ale. Ei pöllömpää, vaikka onkin vähän pliisua aleksi, sopii siis suomalaiseen markettikaljamakuun. Ei täs muuta, näkemisiin!

MAANANTAI 21.1.

Äijäpannu oli aika tuhti ja suolainen iltapala. :D Kasviskuukausi on sujunut varsin helposti. Paino oli jossain vaiheessa jopa vähän noussut, mutta eihän paino yksistään mitään kerro, jos laihtumista miettii. Salilla on tullut käytyä 3-4 kertaa viikossa, joten ehkä äijäpannut ja papumunakkaat on jääneet käsiin ja jalkoihin. Eilen tuli tehtyä Lähi(ö)ruokaa-blogin ohjetta mukaillen Punajuuri-halloumivuokaa. Melko hyvää ja täyttävääkin. Tässä ohje myös teille.

Viikon resepti 4: Punajuuri-halloumivuoka

Uijui, minkä näköstä!

5 isoa perunaa
1 palsternakka
1 purjosipuli
30 g leivontamargariinia/voita
800 g keitettyjä punajuuria
200 g halloumia
50 g juustoraastetta (sininen Polar)
4 dl vettä
suolaa
mustapippuria

Voitele vuoka voilla. Pilko vihannekset lohkoiksi ja edelleen pieniksi siivuiksi. Pistä ensimmäisenä vuokaan perunat, palsternakka ja purjo. Sekoita ja laita 225 ºC uuniin 15 minuutiksi. Pilko sillä välin punkkujuuri ja halloumi ja raasta juusto. Heitä loput vuokaan, mausta ja sekoita. Lisää vettä tuomaan mehevyyttä. Ripauttele päälle juustoraaste ja anna olla uunissa 30 min.

Vedä lautasellinen kokeeksi ja jätä vuoka jälkilämmölle uuniin. Modaa ensi kerralla vaikka niin että jätät potun pois ja lisäät punasipulia ja muita syksyn juureksia. Juuressetti toimii erittäin hyvin salaatin kanssa.

KESKIVIIKKO 23.1.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ajaa opiskelijoille oikeutta kasvisateriaan. Tässä YLE:n uutinen aiheesta. Vihdoinkin, kasvisyönti on huomioitu kyllä melkoisen huonosti tän maan keittiöissä ja kaupoissa. Useimmilla isompien kaupunkien korkeakouluilla on kyllä ollut aina tarjolla yksi kasvisvaihtoehto. Mutta on se aika ankeaa, jos koulupäivän aikana joudut ottamaan omat eväät mukaan, tai syömään pelkkää salaattia, kun ruokalasta ei saa ruokaa.

Toinen, mikä on ihmetyttänyt, on S-markettien ja K-supermarkettien einestarjonta kasvissyöjille. Karjalanpiirakka on ainoa eineshyllyn tuote, jota voi vetää. Edes kasvishampurilaisia ei enää löydy. Ilmeisesti oletetaan, että kasvisyöjät tykkäävät aina nähdä vähän vaivaa tehdessään ruokaa. Ja onhan se näin, lähes poikkeuksetta kasvissyöjät panostavat ruokaansa enemmän. Mutta kyllä tässä kiire tulee joskus kaikille. Lisäksi kaljan kanssa menisivät teurasjätepalojen sijasta jotkut falafelnökäreet hyvin parempin suihin, slurperos.

PERJANTAI 8.2.

Kasvistammikuu on onnistuneesti ohi! Kun tuli syötyä monipuolisesti, uusia ruokia ja ennenkaikkea tehtyä herkullisia reseptejä, niin ei pieni lihapanna tuntunutkaan yhtään missään. Helmikuun vaihduttua kokeilin taas perinteisiä herkkujani, makkaraa, kebabia ja chilimaistettuja kanan teurasjätefrikadelleja sahalaitaisen teuraskoukun kanssa, eikä ne nyt niin erikoiselta maistuneet, vaikka kaljan kanssa kaikkia tulikin maistettua. Kasvissyönti siis jatkuu, mutta saa kiuas kuitenkin makkaransa aina silloin tällöin.

[politiikka] Helsingissä kasvissyönnissä ollaan menty kouluissa jo niin pitkälle, että käytössä on kasvisruokapäivä, jolloin lihaa tai kalaa ei ole tarjolla ollenkaan. Nyt Perussuomalaiset Nuoret haluavat poistaa tämän päivän, koska uliuli sitä ja stalinistit tätä. Argumentointi on siis äärimmäisen vahvaa, kuten tästä PS Nuorten tiedotteesta voi lukea. Kaikesta provosoinnista ja syömisen politisoinnista huolimatta on asetuttava PS Nuorten puolelle. Kasvissyöjät Helsingissä valittivat pitkään siitä, että tarjolla ei ollut vaihtoehtoa, niin miksi itse sitten ajoimme käyttöön vaihtoehdotonta uudistusta. Vaikka Suomessa ollaankin pidetty puuro- ja pinaattilättypäiviä iät ja ajat, PS Nuorilla on pointtinsa. Tästä huolimatta kasvissyönnin edistämistä on jatkettava, ja Aino-Kaisa loistavasti sitä tekee kohteenaan Kehä 3:n ulkopuolinen Suomi.

Pelkkiä kasvisruokapäiviä on siis otettava käyttöön tulevaisuudessa teemapäivien ja -viikkojen nimellä, jotta se kaikille maistuisi. Ja samalla on panostettava resepteihin ja ruoanlaittoon. Voisin veikata, että mausteiden käyttö koulujen keittiöissä ei ole sitä luokkaa, jota parhaat kasvisreseptit vaativat. [/politiikka]

Niin, reseptit! Loppukuusta tuli syötyä taas kaikenlaista hyvää. Curry-kalakastike oli varsin buenoa, soijaburgerit kolmella eri chilikastikkeella suorastaan helvetin hyviä, ananaschilikastikeglaseerattu vihanneshässäkkä 1-luokan lisuke, tandooritofusoossi raitakastikkeella suussa sulavaa, papupinaattilättymunakas raitasoossilla taattu valinta, kebabbilassa vedetty falafelannos riisillä kuiva pettymys ja erittäin pinaattipitoinen intialainen subji parsakaalilla varsin jännä ja rautapitoinen kokeilu. Kuvat ja reseptit on niinku tästä alaspäin katottuna listattu.

Viikon resepti 5: Kalacurry


400-500 g seitiä
2 sipulia
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 valkosipulin kyns
1 vihreä paprika
1 vihreä chili
öljyä

2 dl kermaa
1,5 rkl fariinisokeria
paprikajauhetta
mustapippuria
kuminaa
currya
suolaa
sitruunaa
valkoviinietikkaa


Kuullota sipulit, valkosipuli, paprika ja chili öljyssä. Lisää fariinisokeria ja muut mausteet. Leikkaa 2 viipaletta sitruunasta. Leikkaa kuoret irti niin että jää vain hedelmäliha jäljelle. Lisää kasvisten joukkoon. Pyörittele niitä hetken ja lisää kerma. Heitä kalanpalat joukkoon ja pilko sopiviksi palasiksi. Mausta ja paista fisut kypsäks. Höräse hiilarin kera!

Viikon resepti 6: Soijaburgerit chilisoosseilla
 
soijapihvit pakkasesta
rotevat reissumiehet ja pullamössösämpylät
"pihviksi" leikatut terttutomaatit
cheddarjuustoviipale
punasipulia
lehtisalaattia
majoneesipohjainen chilikastike (sis. orange habanero, nagapyre, punasipulihake, paprikajauhe, suola, valkosipuli)
salsakastike (sis. tomaatti, punainen habanero, orange habanero, punasipulihake, valkosipuli, mausteet, punaviinietikka, keitetty kunnolla)  
nagapyrekastike (sis. Poppamiehen nagapyrettä)

Lisukkeiksi feta-rucola-salaattia, lohkoperunat, tummaa tai vehnäistä olutta.

Viikon resepti 7: Impulsiivinen ananaschilikastikeglaseerattu kasvishässäkkä

kesäkurpitsa
eri värisiä paprikoita
vihreitä chilejä
punasipulia
tuoreita herkkusieniä 

julkaisematon oma ananaschilikastike

Pilko kaikki vihannekset kuutioiksi ja paista öljyssä ja esim. appelsiinimehussa. Lopuksi glaseeraa vihannekset hedelmäisellä chilikastikkeella. Vedä minkä tahansa ruoan lisukkeena. Kuten seuraavan.

Viikon resepti 8: Tandooritofusås raitakastikkeella 

1 pkt maustamatonta tofua
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
2 rkl Tandoori Masala -mausteseosta (jos ei löydy, Tikka Masala on häviäjän valinta)
1 rkl curryjauhetta
2 tl fariinisokeria 

2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
½ l paseerattua tomaattia

Silppua sipulit ja VS. Kuullota öljyssä. Kaada sekaan pieniksi paloiksi paloiteltu tofu ja puolet koko mausteseoksesta. Anna paistua, kunnes tofun palat ovat rapeita kauttaaltaan. Ota tofun palat pois pannulta. Kaada pannulle tomaattikastike ja loput mausteseoksesta. Anna hautua n. 10 min. Lisää tofut ja anna hautua 5 min. Lappaa naamaan riisin ja raita-kastikkeen kera (kvg). 


Viikon resepti 9: Subji from India (lausutaan aksentilla)
 

250 g kikherneitä
5 tl kuminansiemeniä 
2 peukalon päätä inkivääriä raastettuna
6 tl korianterijauhetta
4 tl kurkumaa
5 tuoretta chiliä
2 kesäkurpitsaa
1 parsakaali
10 tomaattia
450g pinaattia pakasteena (parempaa tuoreena)
1 ½ dl vettä
5 tl suolaa

Keitä kikherneet kypsäksi ja valuta. Heitä isoon kattilaan öljy ja muut mausteet paitsi suola. Sekoita ja paahda minuutti. Lisää kesäkurpitsat ja parsakaali ja tarvittaessa osa vedestä, paista kunnes pehmeitä. Lisää tomaatit ja pinaatit sekä vesi ja suola. Vähennä lämpöä puoleen ja pulputa 10 minuuttia. Heitä kikherneet sekaan ja anna olla jälkilämmöllä kunnes liika vesi on haihtunut. Vedä vihreä mönjä minkä tahansa hiilarin kanssa. Näyttää jännältä, mutta maistuu herkulliselta, pinaatti + mausteet on jännä yhdistelmä. 

Munakas- ja falafelfiilistelyä:


Papupinaattiplättymunakas raitasoosilla
Falafelannos Bossburgerissa

Tsek this out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...